BIJZONDER BEWUST  ZIJN

NIEUWS OVER BEWUSTZIJN DAT DE WERELD ZINVOL MAAKT

Samen zijn we MEER

Jaloers? Ik? Wel nee...

We willen het het liefst niet zien, want je hebt geleerd dat het niet mag. En dat je je moet schamen voor dat gevoel: jalouzie. Misschien we een van de meest verguisde emoties ooit.

 

Daarom is dit filmpje revolutionair: de voordelen van jalouzie. Over hoe je je jaloerse gevoelens niet weg moet drukken maar hebt te koesteren!

 

Waarom? Omdat ze een wegwijzer voor je zijn. Jalouzie laat je zien waar je naar streven wilt. Een ander kan, doet, heeft iets dat jij graag zou willen kunnen, doen en hebben. De ander is een voorbeeld voor je.

 

De Tom-Tom schudt ons wakker

19.3.2016

Heb je wel eens gehoord van het fenomeen 'Tom-Tom-rijder?' Dat zijn automobilisten, die niet meer om zich heen kijken maar die zich helemaal laten leiden door hun 'Tom'. De gevolgen daarvan zijn soms hilarisch. Wat te denken van mensen die wel 100 kilometer omrijden, omdat ze varen op de weg die Tom hen wijst? En nog sterker: iemand die een rivier inrijdt. Want Tom zegt dat hij rechtdoor moet, maar hij had helaas niet in de gaten dat er geen brug noch een pond was.

Dat bracht ons op de gedachte dat de Tom-Tom een heel eigen bijdrage heeft aan onze groei en ontwikkeling: voor sommige mensen is het het instrument om (letterlijk) wakker te gaan worden. Hij laat ons zien, hoe graag we ons in slaap laten sukkelen zodra iemand zegt: "Ik zeg wel hoe het moet, volg me maar." 

 

De functie van (leeftijds)verschil

19.3.2016

Er zijn zo van die normen waarbij je je wel eens afvraagt, waarom die er eigenlijk zijn. Ken je de norm dat je kinderen het liefst vlak achter elkaar moet krijgen, omdat dat zo leuk voor ze is? Is dat echt zo? Als je allebei in de (peuter)pubertijd bent en elk is eigenwijs, zegt alsmaar 'nee' en wil alles voor zichzelf, dan levert dat een hoop trammelant op. En dat betekent voor ouders een hoop meer scheidsrechteren. Misschien moeten we er eens bij stil staan of een jaartje of wat ertussen zo slecht nog niet is...

Diezelfde gedachte kunnen we ook loslaten op andere relaties:  een (groot) leeftijdsverschil tussen vrienden of partners wijkt af van de norm. Maar waarom eigenlijk?  Allebei in precies dezelfde levensfase verkeren, kan knap lastig zijn. Tijdens de 30-igers crisis of het midlife-gedoe heb je meer dan genoeg aan je eigen beslommeringen. Handig als je significante ander, dan niet precíes dezelfde zorg en aandacht nodig heeft als jij.

 

We hebben het niet zo op verschillen. Of het nu gaat om leeftijden, culturen, seksuele geaardheid. Maar onze ontwikkeling als mens vaart er wel bij. 'Diversiteit' komt innovatie en dus evolutie ten goede. Misschien hebben we juist daarom 'de norm' dat we vooral niet te veel moeten afwijken van 'de norm'. We zouden er wel eens autonomer en wijzer van kunnen worden. Maar daarop is onze samenleving, en haar systemen die je er steeds toe verleiden om vooral een volger te zijn, (nog) niet ingesteld. Evolutionair gezien zijn we zeker wel op weg, je ziet het overal in de samenleving ontstaan: mensen die het anders willen en ook doen. Bravo!

Please reload

No.

1

/

2

0

1

6

koester je jalouzie!

En omdat we allemaal zo uiteenlopende kwaliteiten hebben, hebben we dus heel veel om steeds jaloers op te zijn bij een ander.

 

En worden we de hele dag door geinspireerd door die ander. Om onze eigen talenten en kwaliteiten in te zetten, zodat we ons kunnen ontwikkelen.

 

En dat we opgroeien tot mensen die kunnen zien en ervaren dat jalouzie een pracht-instrument van de evolutie is!

 

Kijk dus met veel plezier naar dit pracht filmpje! >

 

Sharing is Caring

Sharing is caring; we zien het dagelijks staan op websites en andere online media. Het is zo makkelijk gezegd, maar hoe makkelijk gedaan als het er écht op aan komt? Als je zelf bijvoorbeeld niks meer hebt?

 

In onderstaand filmpje zie je hoe een man die geen dak boven zijn hoofd heeft 100 dollar krijgt. En daar vooral anderen van laat meegenieten... Hoe? Kijk zelf maar.

 

Over de wijze waarop dit filmpje tot stand kwam, kun je zo je gedachten hebben (wij althans wel). Maar het is zo'n krachtig middel om te laten zien hoe onze 'hokjesgeest' werkt - en hoe beperkt onze beelden zijn - dat we 'm toch graag delen. In de hoop dat die zich via jou vermeerdert. Dank!

Kijk voor meer buiten-gewone achtergronden bij dit
korte nieuws ook eens op:
 
www.deja.nu
 
 
 
BIJZONDER BEWUST*ZIJN
is een publicatie van De Plezierige Plaats.

Je werk is niet wat je denkt dat het is

SERIE (1)

Als je 's morgens (wel eens) deel uitmaakt van de hordes mensen die op weg zijn naar hun werk, dan overvalt je misschien soms de gedachte: waar is dit allemaal goed voor...

 

Nogal wat mensen zien er allesbehalve uitgeslapen uit. Dus grote kans dat ze liever in hun bed waren blijven liggen, dan dat ze naar hun werk moeten. En 's avonds in de spits is het niet veel anders: grauw-grijze gelaten, het liefst weggezakt in de kraag van de jas voor een beetje gevoel van comfort. De moeheid van een dag werken maakt koud.

 

Toch is het allemaal ergens goed voor (en nee, we bedoelen niet 'voor de economie').

Deze serie gaat het over hoe ons arbeidzame leven een prachtig instrument is voor onze ontwikkeling. En niet zozeer vanwege alle cursussen en trainingen die je doet. Maar vooral vanwege alles dat je op een werkdag zoal tegenkomt. En waar je mee te dealen hebt.

Hieronder een inleidinkje op het eerste deel. Wil je meer lezen dan kan dat op deze blog.

 

Werken is evolueren

Er is één ding waar onze ontwikkeling niet zonder kan: diversiteit. Als alles je alles wilt hebben zoals jij denkt dat het moet zijn, als je alles wil doen zoals jij denkt dat het moet gaan dan is er veel ruimte voor herhaling en weinig ruimte voor iets nieuws.

 

Diversiteit helpt ons om te zien hoe een ander iets doet. En zo te ontdekken hoe iets anders kan, dan wij dachten dat het moest. Als we dat allebei doen, dan nemen we (ook ongemerkt) dingen van elkaar over = interactie. En zo  ontwikkelt mijn denken en doen zich en het jouwe ook. Onze werkplekken en werkrelaties vragen ons de hele dag door om te interacteren. En zo diversiteit te genereren. Daar is het bijvoorbeeld allemaal goed voor...

 

Verder lezen kan hier.

Please reload

 

Wil je contact leggen? Reageren? Abonneren? Kijk hier.

Op zoek naar andere edities? Klik hier.