BIJZONDER BEWUST ZIJN

NIEUWS OVER BEWUSTZIJN DAT DE WERELD ZINVOL MAAKT

Samen creëren we MEER

De natuur laat ons altijd weer zien hoe groot haar diversiteit is. En hoe makkelijk ze zich ook aanpast aan verandering.

 

Een kunstenaar is een bijzondere samenwerking met haar aangegaan. Met het grootste geduld van de wereld, creëert hij bomen die meerdere fruitsoorten voortbrengen. En die dus ook heel uiteenlopende bloesems geven, waardoor ze in hun bloei een waar Kunstwerk van de Natuur zijn.

 

Elk nieuw project duurt zo'n jaar of negen. En de eerste boom, ontstaan in 2011, moet nog tot volle wasdom komen. Dus 'the best is yet to come'... 

 

Imaginatie

Behalve het laten zien van deze ontzagwekkende schoonheid, heeft de maker nog een doel: de imaginatie van mensen voeden, zodat ze vragen gaan stellen.

 

Imaginatie maakt dat we andere dingen kunnen zien en ontdekken. En wij vinden dat een prachtig 'bewustzijnsdoel', want het houd je geest fris en toegankelijk voor dat wat we niet kennen... zoals  onvermoede unieke kanten van jezelf. En daar zitten wij als samenleving met smart op te wachten, zodat ons gezamenlijke Kunstwerk steeds weer adembenemend is.

 

Met Grote Dank dus aan Moeder Natuur voor deze inzichten. En aan de kunstenaar die ze tot ons bracht.

 

 

 

1 BOOM: 40 VERSCHILLENDE FRUITSOORTEN!

Mijn onzekerheid is mijn kracht...

4.4.2016

... zegt een internet-ondernemer. In zijn jeugd was hij al heel onzeker. Het leek zijn moeder daarom beter om hem naar de lagere technische school te sturen. Op die manier kon hij makkelijker zijn resultaten halen en dat zou zijn zelfvertrouwen voeden. Hij genoot van die tijd, want in zijn klas was hij een slimme jongen. En hij kon anderen helpen. Dat gaf hem een goed gevoel. 

 

Jaren later bestuurt hij een multinational en denkt terug aan hoe zijn loopbaan is verlopen. Zijn onzekerheid heeft hem steeds weer geholpen om de dingen die hij goed wilde doen, ook echt goed te doen. En ook nu waar dat kan anderen te helpen. Iedereen in het bedrijf is even belangrijk als de volgende medewerker; hij is een van de schakels van de ketting. Die alleen een geheel kan zijn door oog te hebben voor de kracht en onzekerheid van elke afzonderlijke schakel.

Dit als inleiding op een aantal, hopelijk lezenswaardige, berichten over soortgelijke onderwerpen. Veel leesplezier!

 

Van aanzien en status naar oorspronkelijkheid

In onze samenleving is de eerste vraag die we een ander veelal stellen - nadat je even hebt gecheckt 'hoe het gaat' - waar die ander mee bezig is. We willen graag veel weten over alle 'wat' in iemands leven. Het liefst gerelateerd aan 'bezit': wat ben je? Wat doe je? Wat verdien je? Dat laatste meten we af aan functieniveau, het aantal (liefst grote) klanten in onze portefeuille etc. 

In de afgelopen jaren zijn we ook flink geconfronteerd met de gevolgen van die mind-set: bankiers die de boel besodemieteren, bestuurders die exorbitante salarissen ontvangen terwijl de algemene boodschap er een van 'crisis' is etc. 

We denken steeds dat 'het kwaad' in de ander zit. Maar als we eerlijk durven zijn dan zijn ook wij gevoeliger voor het status-denken dan we in de gaten hebben. En op dit moment van onze menselijke evolutie is dat een ware zegen. Zonder al dat besef waren we een stuk onnozeler gebleven dan ons lief is.

 

Eigen-aardig

Langzaamaan ontdekken we op alle fronten dat al dat 'wat' niet leidt tot het levensgeluk dat we ermee najaagden. Maar 'wat' dan wel? Dat is de zoektocht waar we middenin zitten. En die levert veel moois op, in de zin dat steeds meer mensen op zoek zijn naar wat hen nu eigenlijk echt drijft en dus authentiek maakt. Soms voorzichtig met kleine stapjes, soms zonder aarzelen en met grote sprongen voorwaarts. Elk ook weer op zijn eigen-aardige wijze.

 

We zijn op weg ons (samen)leven meer te baseren op onze oorspronkelijkheid, wie we werkelijk zijn, in plaats van onze zogenaamde 'originaliteit'. Want wat ís 'originaliteit'?

Met jouw en mijn oorspronkelijkheid maken we samen een 'oorspronkelijke originaliteit', die zijn weerga niet kent. En dat is onze nieuwe, gedeelde 'status'.

Please reload

No.

2

/

2

0

1

6

SERIE (2)

Als je 's morgens (wel eens) deel uitmaakt van de hordes mensen die op weg zijn naar hun werk, dan overvalt je misschien soms de gedachte: waar is dit allemaal goed voor...

 

Nogal wat mensen zien er allesbehalve uitgeslapen uit. Dus grote kans dat ze liever in hun bed waren blijven liggen, dan dat ze naar hun werk moeten. En 's avonds in de spits is het niet veel anders: grauw-grijze gelaten, het liefst weggezakt in de kraag van de jas voor een beetje gevoel van comfort. De moeheid van een dag werken maakt koud.

 

Toch is het allemaal ergens goed voor (en nee, we bedoelen niet 'voor de economie').

Deze serie gaat het over hoe ons arbeidzame leven een prachtig instrument is voor onze ontwikkeling. En niet zozeer vanwege alle cursussen en trainingen die je doet. Maar vooral vanwege alles dat je op een werkdag zoal tegenkomt. En waar je mee te dealen hebt.

Hieronder een inleidinkje op het tweede deel. Wil je meer lezen dan kan dat op deze blog.

Wat??? Hoe???

Vorig jaar werd een buschauffeur uit Gelderland opeens beroemd, omdat iemand een foto van hem had gemaakt toen hij een blinde jongen hielp met oversteken. De foto kwam online en journalisten pikten het bericht op. Desgevraagd zei de chauffeur dat hij lang niet de enige is, die de jongen helpt bij het oversteken. Veel van zijn collega's doen dat ook.

Gelukkig zijn in je werk, ervan groeien, doe je niet door wat je doet maar door hoe je het doet. Lees in deze blog meer over hoe belangrijk dat is, hoe we juist dat niet geleerd krijgen, wat er nodig is om je geluk in je werk zelf ter hand te nemen (zoals anders dan anders durven denken en doen). En niet te wachten tot je je droombaan/-opdracht in de wacht hebt gesleept.

 

Lees hier verder.

Please reload

 JE WERK IS NIET WAT JE DENKT DAT HET IS

leven: waarom allemaal hetzelfde?

Kijkend naar dit filmpje valt het op hoe getraind we zijn in 'doen wat de meesten doen'. Hoeveel van de stijlen die je hier voorbij ziet komen, hebben ook jouw 'look' eens bepaald? Of ben je - wat meer recent - gezwicht voor de kniekorte rok met lange laarzen eronder?

 

Ben je een man? Draag je op dit moment een baard, terwijl je die pakweg een jaar geleden nog niet had? Heb jij 'skinny jeans'? Scheer je de zijkanten van je haar op en laat je de bovenkant langer? Of: durf jij als dat zo uitkomt zonder 'pak en das' naar een belangrijke, zakelijke bijeenkomst te gaan?

En wie van ons heeft steeds de nieuwste devices, omdat dat goed is voor je imago?

Interessant hoe we allemaal graag uniek willen zijn en toch zo aangepast leven ;)

 

Stel dat we dat niet zouden doen. Stel dat we de code van het 'wat-is-normaal-en-toch-ook-hip-programma' zouden breken. Wat een creativiteit, eigenheid en kleurrijkheid dat kan opleveren!

 

Ons straatbeeld, onze media en onze wereld zouden er drastisch door veranderen. Met grote gevolgen voor allerlei mensen... zoals Zora (zie filmpje). Zij maakt vanwege ons heilige geloof in de schoonheid van 'plaatjes' in plaats van 'mensen' een weinig gelukkige jeugd door. En ze is niet de enige.

 

Zullen we de look-a-like-code breken?

En de wereld ook zo zinvoller maken voor iedereen?

 

 

Wil je contact leggen? Reageren? Abonneren? Kijk hier.

Ben je op zoek naar andere edities? Kijk hier.

Kijk voor meer buiten-gewone achtergronden bij dit
korte nieuws ook eens op:
 
www.deja.nu
 
 
BIJZONDER BEWUST*ZIJN
is een publicatie van De Plezierige Plaats.